Cada 40 segons es suïcida una persona

Les morts per suïcidi dupliquen ja les dels accidents de trànsit però el fenomen segueix invisible als mitjans de comunicació

Cada quaranta segons es treu la vida una persona. I, segons que ha advertit la comissaria europea de Sanitat, Androulla Vassiliou, la situació podria empitjorar. Malgrat tot, parlar dels suïcidis és però  un  tabú fora dels articles científics, ja que es tem que fer visible aquest tema als mitjans de comunicació pot fomentar l’aparició de més suïcidis. En tot cas, si mirem les dades del l’Institut Nacional d’Estadística, sobte comprovar com, davant el descens de la mortalitat en accidents de trànsit de l’any 2008, el suïcidi es va col·locar com la principal causa de defunció per factors externs, amb 3421 persones mortes.

Les causes del fenomen poden ser moltes però és evident que existeix una relació directe entre l’economia i la salut de les persones fins el punt que una de les conseqüències de la crisi econòmica ha estat l’increment en un 25% en el número de suïcidis i en un 15% el de nous casos psiquiàtrics, segons dades de l’assemblea general que la Federación de la Industria Farmacéutica Europea.

Després d’un any de la implantació del Codi Risc Suïcidi (CRS) -el maig de 2017- Catalunya havia registrat 6.388 temptatives de suïcidi, gairebé el doble que al període del seu desplegament 2014-2016, quan es van notificar 3.500 temptatives.

El CRS és un instrument pioner impulsat per  la Conselleria de Salud de la Generalitat que detecta casos de risc i en fa un seguiment telefònic proactiu i també presencial a través del metge de família.

Els homes tenen una major taxa de suïcidis generalment per problemes intrapsíquics, laborals i legals mentre que en les dones  influeixen els problemes interpersonals i el diagnòstic de neurosis.

Catalunya ha estat especialment activa en els programes europeus de prevenció del suïcidi, sobre tot a través de la seva col·laboració amb l’EAAD, tant a la seva fase I (Hospital de Sant Pau i la Santa Creu així com els dispositius de salut mental de L´Eixample Dreta barceloní) com a la segona fase (Hospital Parc Taulí i els seus dispositius de salut mental).

Els professionals de la medecina i les forces de seguretat als qui ha consultat Catalunya Directe, comencen a conscienciar que cal trencar el silenci sobre el suïcidi  i visualitzar-lo ja que és un fenomen que causa prop de 4.000 morts a Espanya cada any i que a Catalunya el darrer any va certificar 510 defuncions.

Author: Josep Guijarro i Triadó

1 comment

Potser haurien de començar a atendre els pacients que demanen atenció psicológica i quan es detecten, no 13 mesos després. Lamentable, vergonyós, Cal depurar els responsables primer sanitaris i després polítics. Primer les persones. Cal donar-li la volta, el sistema no funciona està obsolet, empatia i realitat zero.

Deixa un comentari

*