efecte pigmalió

Efecte pigmalió; el poder de la creença

Parlar del efecte pigmalió suposa parlar de com el que un creu afecta la realitat que observa. Estic convençut que n’haureu sentit a parlar, pero no tothom sap que és. L’efecte pigmalió és l’efecte que genera el que penses sobre una altra persona, es a dir, si penses que una persona no arribará als seus objectius, aquesta persona no hi arriba.

Es pot analitzar els seus efectes desde dos punts de vista, el puramnet físic, de la realitat materialitzada o desde un punt de vista més metafísic.

Efecte Pigmalió des de el punt de vista físic

Esta clar que físicament l’efecte pigmalió pot afectar, i ho pot fer perquè tendeixes a actuar en funció de com penses, i només falta que pensis quelcom sobre algú, que inconscientment actuaràs perquè es compleixi el que penses.

Potser serà més senzill amb un exemple… Si jo penso que el meu cap és un crack de la gestió i que portarà l’equip molt lluny, li donaré el meu suport i col·laboraré amb ell perquè això sigui així. Si per el contrari penso que és un ximple que no sap fer vent amb un ventall, em resultarà molt dificultós col·laborar amb ell i ho faré de mala gana i segurament sense tant de interès.

Així doncs, queda clar com efecte físicament l’efecte pigmalió

Efecte Pigmalió des del punt de vista metafísic

Ara entrem en un terreny una mica més pantanós per algunes persones, el terreny metafísic.

Grans filòsofs de tots els temps han parlat de com es crea la realitat en la que vivim i l’efecte que l’individu hi té, des de  Plató fins a filòsofs més actuals con Neville Godart ens expliquen que la realitat es crea dues vegades, la primera a nivell intern i la segona tal i com la veiem.

El que està molt clar és que en funció dels ulls que miren al realitat difereix moltíssim.

Si a aquesta filosofia li introduïm l’efecte pigmalió s’entén ràpidament com estem creant la realitat de la persona sobre la que posem la atenció. Tan sols cal que pensis quelcom per crear la realitat com l’has pensat.

Experiments per verificar l’efecte pigmalió

Encara l’altre dia m’explicaven una prova que es va fer en l’àmbit de l’educació sobre l’efecte pigmalió.

Es van agafar uns quants alumnes i se’ls van fer proves de coneixements i habilitats, i un cop obtinguts els resultats es van dividir els alumnes en dos. Tots tenien un nivell semblant, però a un grup se’ls va classificar com a molt llestos i es va comunicar al seu professor, i a l’altre es van entregar els resultats reals al professor.

Passat el temps van observar que els que havien estat classificats com a molt llestos van tenir un rendiment molt superior als que van presentar els resultats reals, per tant, en aquest cas David C. McClelland va defensar que al considerar els professors més intel·ligents a certs alumnes aquests tendien a rendir més.

Ara que ja coneixes l’efecte pigmalió… Què penses del teu fill? I de la teva parella? I del teu cap? Doncs si no es positiu comença a canviar la manera de pensar…

  Share:

Deixa un comentari

*