L'espiritualitat i la pasta

L’espiritualitat de la pasta

Pep Viñas
Empoderando para Sanar

Un dels grans estigmes de la nostra societat es la relació entre els calers i l’espiritualitat. Molt sovint associem els diners amb la manca de espiritualitat, i realment es absurd

Si fem un cop d’ull als nostres referents espirituals i culturals ens donarem compte que això ha estat manipulat premeditadament. Només que mirem la religió catòlica podem trobar alguns passatges en els seus libres de referencia que ens ho fan pensar, al nou testament, entre d’altres, hi ha frases lapidàries com; “abans entrarà un camell per l’ull d’una agulla que un ric al regne del senyor”.

Amb frases com aquesta és normal que entenguem que es contradictori ser espiritual i tenir abundància econòmica, però què et sembla si fem un anàlisi més profund…

Ningú pot negar que tenir diners és indispensable per tenir una bona qualitat de vida, especialment en societats industrialitzades, així que cada dia et lleves i dediques unes 8 hores al teu negoci (potser no ets empresari però el teu negoci es treballar per un altre per aconseguir pasta). Si ens fixem amb la paraula veurem que l’arrel és  negació del oci (neg-oci).

Així doncs, a veure si ho he entès bé? Et passes 8 hores diàries negant el teu oci (es a dir patint fent quelcom que no t’agrada) i els diners no són importants? Ja…

Els diners no són ni bons ni dolents, simplement son. Una persona no es bona o dolenta per tenir més o menys diners, l’únic que fan els diners és amplificar el que ja ets. El que és un malparit ho és amb pasta o sense, l’única diferència és que amb pasta té la capacitat de ser-ho més, perquè, si hi ha alguna cosa que aporta la economia es poder, i ja saps, com diu l’Spiderman; “un gran poder requereix de una gran responsabilitat”.

En ocasions he sentit allò de… ui tants diners porten problemes!. Si, el diners porten problemes (hi ha alguna cosa des de el punt de vista de una persona negativa que no en porti?), però hi ha dos tipus de problemes, els problemes de tenir molts diners i els problemes de tenir-ne pocs, i sincerament, prefereixo els problemes per tenir-ne en excés que per manca.

Suposem que estàs forrat, ets bona persona i a més ets espiritual. No creus que podries ajudar i aportar moltíssim a la societat? Si t’hi fixes, hi ha molts milionaris que contribueixen grans quantitats en obres benèfiques, i no només es  perquè tenen desgravacions fiscals ( si fotessin la pasta en paradisos fiscals, hi ha fórmules completament legals, no pagarien res) també és perquè han entès l’equilibri de la vida, allò que tu dones et torna, d’una manera o d’una altre, amb escreix.

Deixant de banda la contribució que puguis fer o no, els diners et donen llibertat. Sí, et sentiries més lliure si no haguessis de pagar la teva hipoteca, treballar, o preocupar-te per veure quina factura t’arriba i si en tens prou per pagar-la?

Espero que reflexionis sobre la teva creença sobre els diners, recorda que les creences creen la teva realitat, i si creus que no es bo tenir pasta… mai tindràs molta pasta!

Deixa un comentari

*