foto: FERRAN NADEU

L’independentisme perd el nord i els somriures en la commemoració del 1Oct.

Les càrregues policials deixen 43 ferits a Barcelona en la commemoració del 1Oct.

El director general dels Mossos diu que hi ha un canvi de comportament en els grups radicals que ara busquen clarament la confrontació amb ells

L’independentisme ha perdut els seus somriures. Això es desprèn dels incidents protagonitzats ahir davant del Parlament de Catalunya, a la via Laietana de Barcelona i en altres ciutats de Catalunya, com Girona on els Mossos d’Esquadra van haver de realitzar càrregues per dissoldre els violents en una jornada commemorativa –tot s’ha de dir- majoritàriament cívica i pacífica.

Després de la “victòria” -en  termes d’imatge- que va assolir l’independentisme fa un any, quan moltes persones van ser estomacades per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que no van poder evitar la celebració de la votació del 1 d’Octubre, el moviment independentista està desnortat, sense lideratge, ni idees clares del que vol assolir.

I ho diem així perquè al mateix temps que es diu que s’ha de fer efectiva la República Catalana –és a dir la independència unilateral proclamada el 27 d’octubre- es pressiona al govern de Pedro Sánchez a negociar un referèndum legal on el poble català es manifesti sobre el seu futur. En què quedem? No era vinculant el resultat del 1-O?

A Madrid no es donen per al·ludits i pensen que la sortida al conflicte consisteix en votar, sí… però un nou Estatut o, si més no, el que van retallar a Madrid els governs del PP… Alguns sectors del independentisme ho donen per bo d’altres busquen la confrontació per seguir pressionat Espanya i Europa: l’anomenada Tardor Calenta.

Pel matí, el president Torra anima als CDR (Comitès de Defensa de la República) a pressionar, com si ell mateix fos un activista o un agitador i no pas el president de tots els catalans i ,per la nit, els aldarulls commocionen a tothom, pensin com pensin.

Li retreu el president del Govern espanyol aquest matí a Twitter quan li demana que “la política catalana ha de tornar al Parlament” i que el president de la Generalitat “ha de complir amb les seves responsabilitats i no posar en risc la normalització política encoratjant a radicals al setge de les institucions”. Sánchez li acaba dient que “la violència no és el camí.”

Tot plegat en un dia de trist record pels cops de porra dels policies als qui feien resistència passiva als col.legis. 365 dies després els cops de porra van tornar al carrer, van tornar les càrregues i va tornar el caos deixant 34 ferits lleus. És molt difícil gestionar la frustració. La gent que es manifestava a la tarda tampoc sap quin és el missatge dels seus líders, si acabaran implementant la independència de forma unilateral, si cal negociar un nou referèndum amb l’Estat, o tornar a les institucions espanyoles per fer valer un nou Estatut.

Els sindicats policials, com USPAC també li retreuen al president Torra el comentari d’encoratjar la violència, especialment perquè els Mossos que ahir nit van haver de fer front els violents no tenien cap formació en ordre públic i no disposaven del material apropiat.

De fet, segons fonts sindicals dels Mossos, el dispositiu policial per una jornada reivindicativa com la d’ahir, amb 180.000 persones manifestant-se als carrers era inferior a un partit de la Champions league. Que la frustrada presa del Parlament va agafar de sorpresa a la Policia ho demostra aquesta imatge de la companya Anna Punsí, periodista de SER Catalunya on hom pot veure els Mossos d’Esquadra  “preparats” per intervenir amb pantalons de pinces i sabates de “mudar”. “La Conselleria d’interior –escriu- té feina a donar explicacions de tota mena en les pròximes hores.”

Malgrat tots, els sindicats de Mossos demanen explicacions al conseller d’Interior  Miquel Buch. Els responsables de la conselleria no s’han manifestat fins les 10 del matí quan el  director general de los Mossos d’Esquadra,  Andreu Joan  Martínez ha explicat en una compareixença pública que és fals el que diuen els sindicats: “Ahir vam mobilitzar 90 equips de seguretat, mentre que en un partit de alta tensió de fútbol no arribem pràcticament a 30.”

I ha afegit que des la conselleria d’interior han constatat com des del cap de setmana hi ha “un canvi de comportament en grups radicals que busquen clarament la confrontació amb els Mossos d’Esquadra.

Els incidents d’ahir portaran cua i com manifestava ahir mateix el president del Parlament, Roger Torrent a TV3: “no sumen, ens fan petits.”

Author: Josep Guijarro i Triadó

Deixa un comentari

*