nen peu pla

Nens amb peu pla infantil tractaments i recomanacions

Nens amb peu pla infantil tractaments i recomanacions

Ortopèdia Turu

info@ortopediaturu.com

Rambla d’Ègara, 376 – 08221 Terrassa Barcelona

Saps que el peu pla infantil és més comú del que pensem entre la població infantil de casa nostra?

Visitem diàriament a nens amb peus plans, aquesta alteració biomecànica. En el 90% dels casos provoca deformitats en el calçat, cansament, inestabilitat, caigudes freqüents, fins i tot dolor de peus i cames.

És possible que el teu fill estigui patint aquesta alteració, o l’hagi patit durant la infància.

Els pares d’aquests nens els solen definir com ‘un nen maldestre‘ o ‘graponer’.

Però imagina’t que et col·loquessin uns peus d’ànec o aletes (sabates per bussejar) i t’obliguessin a fer vida amb ells llocs.

La teva reacció seriosa; Nooo…, no em ve de gust, em canso, no em noto segur…

T’ensopegaries, i caminaries de forma graponera, segurament obrint els peus per guanyar major estabilitat, i per això deixaries de realitzar activitats, sobretot esportives. Doncs aquesta mateixa sensació és la que sent un nen amb peu pla infantil.

Solen ser nens amb poc interès per l’esport, i si ho practiquen, es cansen més que els seus companys i corren de manera estranya.

En aquests casos els pares poden estar una mica confusos amb què fer per solucionar el problema.

Després de donar voltes al pediatre i al traumatòleg, en diverses ocasions acudeixen al nostre centre per demanar una segona opinió.

El pitjor de tot és tenir un mal diagnòstic, perquè ja sabem que el 40% de la població infantil pateix de peus plansperò hi ha moltes formes de peu plà infantil i cal saber diferenciar-les en la consulta i saber en cada cas si té tractament (mitjançant plantilles ortopèdiques) o  si per contra es corregirà per si sol amb l’edat.

Si no s’intervé a temps en un peu que requereixi de plantilles ortopèdiques, és possible que arrossegui seqüeles durant l’edat adulta, que podrien haver-se evitat amb un tractament durant la infància.

Ja sabem que el 40% dels nens pateix dempeus plànol infantil

A continuació, explicarem quines són les causes del peu pla infantil, els diferents tipus que existeixen i que podem fer per disminuir aquestes alteracions.

Cal deixar molt clar que tots els nens entre 0 a 3 anys d’edat tenen un peu pla fisiològic, a causa de l’acumulació de greix a la zona del pont, entre els 3 i 4 anys ja s’ha de veure la formació de la volta plantar (arc del peu), si no és així, és el moment de visitar a un professional.

La falta de formació d’aquest pont o volta plantar és deguda a la falta de maduració muscularlaxitud lligamentosa, o altres alteracions muscle-esquelètiques.

És molt important saber el grau en el qual es troba el nen, ja que en funció de l’edat i el grau en el qual estigui, s’iniciarà tractament o s’esperarà al fet que la mateixa maduració muscular ho resolgui, sempre que no excedeixi els 5 anys.

En el peu pla infantil, tot el que no fem durant la infància quedarà com una càrrega per a l’edat adulta

Començarem per parlar del peu pla infantil més freqüent i que omple les consultes dels especialistes, el Peu pla infantil flexible, com el seu nom indica és flexible, però durant la trepitjada el pont s’enfonsa, en canvi, si demanem que el nen s’elevi de puntetes, és capaç de formar la volta gràcies a l’acció muscular.

Això sol ocórrer per laxitud-lligamentosa o immaduresa muscular.

Aquest tipus de peus respon molt bé a un tractament amb plantilles ortopédicas, però el professional haurà de tenir molt clar quin és el moment idoni per iniciar el tractament amb plantilles.

Peu pla infantil rígid: ho diferenciem de l’anterior perquè en posar-se de puntetes no és capaç de formar la volta plantar, en aquests casos és molt important valorar si el motiu es deu a una fusió entre ossos o a la poca flexibilitat de les estructures osteoarticulars ja que en el primer cas no hi ha correcció possible mitjançant tractament ortopèdic, en canvi, si la rigidesa ve donada per falta de flexibilitat, les plantilles ens poden ajudar a parar el procés evolutiu.

Peu valg: en aquest cas hi ha diversos matisos que és important que expliquem, una cosa és el peu pla, és a dir mancada de formació del pont o pèrdua del mateix i l’altre peu valc, que es refereix a la caiguda del turmell cap a l’interior.

Òpticament pot semblar un peu pla perquè l’articulació del turmell s’ha desviat cap a l’interior i a simple vista veiem un peu amb poc pont, però realment el pont s’ha format correctament.

A vegades, aquest tipus de peu, pot tenir més pont del normal, és a dir, ser un peu cau, però en tenir un valc de turmell pot ser confós per un peu pla.

No has escoltat mai?… em van posar plantilles de petit i em van provocar més pont del normal.

Això no és així, unes plantilles no produiran més pont del necessari, però moltes vegades es tracta de peus excavats valgs, (amb molt pont, però l’articulació del turmell caiguda), la qual cosa dóna l’aparença d’un peu pla, la plantilla ho va re-col·locar/ va alinear el turmell i va aparèixer el peu excavat que ja existia anteriorment però mal diagnosticat com a peu pla.

Per tant aquí ja desmitifiquem un altre concepte, les plantilles no poden provocar més pont del que anatòmicament podem arribar a tenir.

El peu pla gandul és una combinació del peu pla i el valc de turmell, aquest sí és un peu pla veritable, però amb l’afegit d’una caiguda pronunciada del turmell.

Les plantilles ortopèdiques seran de gran ajut per corregir aquesta deformitat i prevenir lesions a curt i llarg termini

Existeixen altres factors que poden provocar o augmentar aquesta alteració biomecànica com són el sobrepès, una vida sedentària, traumatismes, rotacions internes de les extremitats inferiors.

Per això sempre recomanem la pràctica d’algun esport i realitzar exercicis a casa com caminar de puntetes i de talons uns minuts diàriament, aquests simples exercicis afavoriran l’augment de to muscular de la zona facilitant la formació de l’arc plantar.

I ara la pregunta és, com saber si s’ha d’iniciar el tractament amb plantilles ortopèdiques?

En tots els casos descrits anteriorment és molt important valorar si s’ha d’iniciar el tractament amb plantilles immediatament o esperar un temps en funció de l’edat del nen i el grau d’afectació com hem comentat anteriorment.

Per donar una orientació als pares, hem de tenir clar que a partir dels 4 anys el nen ja ha d’haver format el pont, si no és així i es troba en un estadi inicial, es poden esperar 6 mesos a un any en funció de la seva maduració muscular, si a partir dels 5 anys no hi ha hagut millora o ha empitjorat, serà moment de fer una plantilles ortopèdiques, així com en nens amb edats compreses entre el 5 als 17 anys que no hagin estat diagnosticats amb anterioritat i deformin el calçat, es queixin de dolor, cansament o siguin ‘graponers’ biomecànicament parlant.

En què millora el teu nen amb peu pla amb plantilles?

El primer que notarà el nen és que es cansa menys, el dolor de peus i cames desapareix, guanyen major estabilitat i com a conseqüència es noten més segurs el que els anima a practicar més activitats i a seguir el ritme dels seus companys. Els pares el primer que veuen és que el nen camina i corre de manera diferent, no cau amb tanta freqüència i que deixa de queixar-se tant.

Els beneficis a llarg termini són una correcció o manteniment del peu pla (en totes les seves varietats), i la prevenció de futures molèsties, dolors i lesions tant en l’adolescència com en l’edat adulta.

Cal tenir en compte que tot el que no fem durant la infància quedarà com a llast per a l’edat adulta, i com a conseqüència d’un peu pla infantil no tractat, tindrem un adult que haurà de portar plantilles de descàrrega per a tota la vida.

Llavors, perquè ens obstinem en no posar solució a temps?

Segueixes pensant que les plantilles per a peus plans no serveixen de res?

Personalment, i després de la nostra experiència en el camp de la podologia infantil, després de visitar milers de nens a l’any i veure els resultats immediats obtinguts i a llarg termini, la nostra conclusió és que les plantilles ortopédiques milloren significativament la qualitat de vida del nen i del futur adult.

Si necessites més informació o una valoració gratuïta sobre l’estat dels peus del teu fill no dubtis en demanar-ho.

Als nostres centres sempre et realitzem una valoració de l’estat actual del peu, pronòstic i seguiment totalment gratuït.

Nens amb peu pla infantil tractaments i recomanacions

Author: Clara Gómez Puig

Deixa un comentari

*